V současnosti se celá jedna třetina potravin zkazí v průběhu dopravy k zákazníkům. Nasazení vhodných technologií tuto situaci dokáže vyřešit. Přímo na náklad mohou být umístěny senzory, které i na dálku poskytují data v reálném čas. Tato data následně slouží jako cenný zdroj informací a podklad pro volbu a realizaci vhodných opatření.

Zaostřeno na logistiku

V průběhu pandemie se na logistiku a zásobování zaměřila značná pozornost. Nejprve kvůli nedostatku lékařského vybavení a následně kvůli nedostatečnému zásobování některými druhy potravin a prudkému nárůstu jejich cen. Značný podíl na nedostatku potravin má však na svědomí skutečnost, že přibližně třetina potravin určených pro lidskou spotřebu se v průběhu distribuce prostě zkazí. Informace pochází z Organizace pro výživu a zemědělství OSN.

Ztráty nejsou nevyhnutelné

Tato statistika je překvapující ze dvou důvodů. Nejprve pro obrovský rozsah škod a podruhé proto, že zdaleka není nutné, aby docházelo k tam velkým objemům ztrát. Se současnými technologiemi tento problém lze poměrně dobře řešit. Senzory umístěné přímo na zboží mohou měřit teplotu, vlhkost nebo pohyb a data odesílat do centrály, aby bylo možno zabránit kažení potravin během přepravy.

Podobná řešení využívají společnosti jako Walmart nebo Nestlé. Pro přepravu jsou nasazovány přívěsy pro suché zboží, chladírenské vozy pro zboží podléhající rychlé zkáze nebo speciální kontejnery pro pozemní a železniční dopravu. Všechny jsou vybaveny senzory pro měření celé řady proměnných k zajištění co nejvyšší kvality potravin. Bez stálé kontroly fyzikálních podmínek dopravy a rychlého zpracování se značná část zboží může zkazit. Pokud je však případný problém zachycen dostatečně brzy, mohou být tyto potraviny ještě zužitkovány.

Mít přehled a  možnost zasáhnout

Společnosti mohou využít technologie také k vybudování pružnějšího systému. Sledování zboží v reálném čase umožňuje mít kontrolu nad zásobováním a díky tomu mnohem lépe řídit celý proces. Na základě dat je pak možné lépe sladit nabídku s poptávkou.

Pomocí dálkového monitoringu může podnik nejen sledovat, co se se zásilkou aktuálně děje, ale podle potřeby tento proces upravovat. Technologie, které toto umožňují, už v současnosti známe a pokud by se nám je podařilo široce implementovat a využívat, představovalo by to pořádně dlouhý krok pro celý sektor potravinářství.